Od urodzenia do warchlaka – jak zadbać o zdrowie prosiąt?

Zdrowotność prosiąt ma ogromny wpływ na rentowność prowadzonej produkcji. Niestety odchów osesków niesie ze sobą wiele problemów. Hodowca powinien wiedzieć, co zrobić by móc pochwalić się optymalną liczbą prosiąt urodzonych oraz odchowanych przez lochę. Nie można przy tym zaniedbać żadnego aspektu związanego z chowem.
 

Od urodzenia do odsadzenia

Kluczowe znaczenie dla zdrowia prosiąt ma zapewnienie im odpowiednich warunków bytowych i właściwego żywienia podczas pierwszych tygodni po narodzinach. Szczególnie ważny jest pierwszy okres życia oseska. W tym czasie zwierzęta mają jeszcze niewykształcony ośrodek termoregulacji i niedojrzały układ odpornościowy. Po narodzinach prosięcia poza odcięciem pępowiny, wytarciem śluzu z jamy gębowej ogromne znaczenie ma przystawienie go do sutka lochy. Siara chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu glukozy we krwi (tzw. hipoglikemią) i wspiera układ immunologiczny. Przystawienia zwierzęcia do sutka nie można opóźniać. Należy mieć świadomość, że poziom ciał odpornościowych w siarze zmienia się, prosięta urodzone w ostatniej kolejności otrzymują pokarm o niższym poziomie przeciwciał. Na zdrowie i witalność nowonarodzonych osobników ma również wpływ mikroklimat w legowisku. Na początku należy zapewnić zwierzętom temperaturę, która nie powinna być niższa niż 32oC. Nie można zapomnieć również o żelazie, gdyż poziom tego pierwiastka w mleku lochy nie jest wystarczający.
 

Drugi okres krytyczny obejmuje czas między 7. a 21. dniem życia prosięcia. Zasadniczy wpływ na rozwój oseska ma wówczas mleko matki. Niestety jest to okres, w którym dość częstym problemem się biegunki, często są efektem wprowadzenia niewłaściwej paszy uzupełniającej. Młode, kilkutygodniowe zwierzęta nie dysponują wszystkimi enzymami trawiennymi, dlatego łatwo dochodzi u nich do problemów trawiennych. Nieumiejętnie rozpoczęte dokarmianie młodych świń ma negatywny wpływ na ich zdrowotność. Poza tym pod koniec 3. tygodnia życia może pojawiać się anemia, która wynika z braku zastosowania preparatu żelazowego.
 

Ostatni - trzeci okres to czas od 21. dnia życia do odsadzenia, które następuje między 28. a 35. dniem życia. W chwili odsadzenia prosięta nie powinny ważyć mniej niż 5 kg. Aby rozłąka z matką nie miała zbyt negatywnego wpływu na młode, zaleca się odsadzenie lochy od prosiąt, a nie na odwrót. Należy pamiętać, że po tym okresie nagłe pozbawienie kontaktu z lochą i brak mleka wywołuje osłabienie młodego organizmu, może skutkować biegunką. Dlatego w tym momencie kluczowe znaczenie ma podanie młodemu zwierzęciu odpowiedniej paszy.
 

Jak zadbać o zdrowie prosiąt po odsadzeniu?

Zarówno prosięta ssące, jak i odsadzone wymagają dobrej jakości, prawidłowo zbilansowanej paszy. Należy zwrócić wówczas uwagę na zapewnienie zwierzętom dużej ilości dobrze strawnego białka. Wszelkie kompromisy w tym zakresie nie są wskazane. Jednocześnie należy mieć świadomość, że popularna od dawna śruta sojowa jest źródłem wielu związków antyżywieniowych, które w przypadku osesków są przyczyną biegunek. Na szczególną uwagę zasługują glicynina i β – konglicynina, mogące wywołać zaburzenia trawienia w rosnącym organizmie. Jednym z rozwiązań, jest zastosowanie cechujących się sprawdzonym składem produktów przeznaczonych do żywienia najmłodszych grup zwierząt.
 

Protina Junior – bezpieczny komponent dla prosiąt

Źródłem składników odżywczych przeznaczonych dla prosiąt i warchlaków jest Protina Junior, która wyróżnia się zredukowanym do minimum poziomem składników antyżywieniowych. Proces jej produkcji poddawany jest ścisłej kontroli. Komponent jest wytwarzany bez udziału dodatków chemicznych, a z uwagi na niską wilgotność nie jest narażony na wtórne skażenie mikroorganizmami chorobotwórczymi. Wykazano, że Protina Junior nie zawiera szkodliwych substancji, które mogłyby wpłynąć na funkcjonowanie układu pokarmowego prosięcia. Dowodem świadczącym o bezpieczeństwie produktu są wyniki przeprowadzonych dotąd badań, w których analizowano m.in. stosunek masy ciała prosiąt do masy wątroby. W przypadku Protiny Junior był on aż o 6,2% korzystniejszy niż przy stosowaniu innych dostępnych na rynku komponentów wysokobiałkowych. Protina Junior wytwarzana jest w Polsce przy pomocy innowacyjnej technologii uszlachetniania komponentów paszowych. Minimalizacja zawartości składników antyżywieniowych w Protina Junior, przy jednoczesnej maksymalizacji strawności komponentu, jest możliwa dzięki zastosowaniu wieloetapowej, powolnej, pozbawionej dodatków chemicznych obróbki hydrobarotermicznej.
 

Sposób na zapobieganie biegunkom u prosiąt

Jedną z przyczyn zmniejszonej przeżywalności prosiąt ssących oraz bezpośrednio po odsadzeniu są biegunki. Aby ich uniknąć, niezbędna jest pasza, która ma wysoki poziom łatwo przyswajalnego białka i tłuszczu. Dowodem skuteczności Protiny Junior w kwestii zmniejszenia ryzyka groźnych dla zdrowia biegunek są wyniki wykonanych doświadczeń. Wskazują one aż o 10% niższą wilgotność odchodów niż w przypadku stosowania tradycyjnych komponentów białkowych.

Wspomniane badania zostały przeprowadzone przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. W tabelce więcej informacji na temat wyników.