Amirap Balans - lepsza forma białka

W ciągu ostatnich lat na rynku rolnym widoczny jest dynamiczny rozwój hodowli zwierząt gospodarskich, szczególnie krów mlecznych. W związku ze wzrostem wydajności i intensyfikacją produkcji zwiększa się także zapotrzebowanie na komponenty białkowe. Doskonałą bazę do stworzenia wartościowych pasz – pożądanych w żywieniu przeżuwaczy stanowi rzepak.
 

Jakość surowca a produkcja mleka

Według najnowszych danych szacuje się, że w ogólnym bilansie białka paszowego w Polsce aż 30-40% stanowią pasze pochodzenia rzepakowego. Największe zastosowanie znajdują one w żywieniu przeżuwaczy, a w szczególności bydła mlecznego, gdzie stanowią podstawowe źródło białka w mieszankach pasz treściwych. Decydując się na ich zastosowanie w dawce pokarmowej, hodowcy najczęściej kierują się korzystnym stosunkiem ceny do ilości białka oraz dobrym wykorzystaniem surowca przez krowy. Kupując tradycyjne komponenty rzepakowe, rolnicy poszukują surowca o dobrej strukturze (jak najmniej często występujących grud), zielonkawym kolorze oraz swoistym, apetycznym zapachu. Niestety na rynku często spotyka się produkty, które nie odpowiadają wyżej wymienionym aspektom. Na pogorszenie jakości surowca wpływają: proces obróbki przy zastosowaniu bardzo wysokiej temperatury oraz zastosowanie heksanu przy płukaniu nasion rzepaku. Zdegradowanie białka przy ekstrakcji sprawia, że surowiec jest gorzej przyswajalny (nawet poniżej 75-80%) i pobierany przez krowy. Wiąże się to ze stratami materialnymi związanymi z obniżeniem mleczności oraz zakupem produktu, który jest słabo wykorzystywany przez zwierzęta.
 

Nowe oblicze białka rzepakowego

Dobrą alternatywą dla dotychczas stosowanych komponentów paszowych jest Amirap Balans, który powstaje poprzez ekspandowanie białka rzepakowego. Proces ten polega na krótkotrwałym i kontrolowanym podgrzewaniu surowca parą wodną przy odpowiednim ciśnieniu – to prosta, a zarazem skuteczna metoda uszlachetniania pasz. W efekcie uzyskiwany jest produkt o wyższej zawartości białka jelitowego, zwiększonej jakości i higienie, a także dobrej przyswajalności oraz stabilności. Dodatkowo ekspandowanie wpływa na polepszenie strawności włókna, co wiąże się ze wzrostem energetyczności tego komponentu. Amirap Balans to produkt o 90% przyswajalności białka, gwarantujący właściwe zrównoważenie jego rodzajów: jelitowego i żwaczowego w dawce. Przyczynia się to do wzrostu mleczności o około 1 litr mleka dziennie. Ponadto komponent charakteryzuje się smakowitością i powtarzalnością – stała struktura bez grud i przypaleń. Podsumowując, żywienie oparte o Amirap Balans umożliwia lepsze pobieranie paszy przez zwierzęta, zapewnia stabilności produkcji oraz wzrost jej wydajności.

(mw)