Amirap ze znakiem „Produkt polski”

Wyprodukowane na terenie kraju z polskich surowców. To wymagania, które musi spełniać artykuł ze znakiem: „Produkt polski” zgodnie z Rozporządzeniem wydanym przez Ministerstwo Rolnictwa. W gronie polskich produktów oficjalnie znajdują się komponenty paszowe Amirap.

„Produkt polski” to oznaczenie przygotowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi po to, by pomóc konsumentom wybierać artykuły pochodzenia krajowego, tym samym okazując wsparcie polskim producentom. Akcja “Kupuj świadomie” ma na celu promowanie wśród konsumentów wiedzy o produktach, które faktycznie pochodzą z Polski. To nie tylko wytwórstwo na terenie kraju. Skład produktu to w znakomitej większości surowce ze źródeł polskich. W ten sposób nie tylko konsumenci mają pewność, że nabywają towar od polskich producentów. Cały proces produkcyjny i zakupowy odbywa się w Polsce. To impuls dla rozwoju gospodarki krajowej.
 

W wypadku produktów roślinnych zdecydowana większość surowców, na których bazie powstają, muszą urosnąć na glebie polskiego rolnika. Następnie cała technologia produkcyjna lub przetwórcza odbywa się w fabrykach na terenie Polski. Dopiero taki produkt, który od A do Z powstał w Polsce, może szczycić się mianem polskiego.
 

Dobre, bo polskie. Zarówno Amirap Standard, jak i Amirap Efekt to komponenty białkowo-energetyczne ze znakiem „Produkt polski”. Produkty powstają z rzepaku nabywanego od polskich rolników. Produkowane są w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego w Osieku. Komponenty paszowe przeznaczone dla hodowli zwierząt gospodarskich są dostępne u polskiego dystrybutora.