Co roku wierne plonowanie

Odmiany rzepaku nowoczesnej generacji nie tylko pozwalają cieszyć się stabilnym plonem w każdym roku uprawy i zachowują odporność na suszę czy mrozy, ale także nie poddają się chorobom, z którymi do tej pory mierzą się niemal wszyscy plantatorzy rzepaku. Herakles – bo o nim mowa - „zapamiętuje” jak powinien plonować – wiernie, zdrowo i wysoko.
 

Rzepak odporny na choroby

W ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z porażaniem plantacji rzepaku chorobami wirusowymi. Dzieje się tak z uwagi na łagodne zimy, sprzyjające żerowaniu wektorów tych chorób czyli m.in. mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej czy kapuścianej. Kolejnym zagrożeniem dla roślin rzepaku są choroby grzybowe, ze strony których presja jest wyższa jeśli na danym polu uprawiamy rzepak po rzepaku. Jednym z najgroźniejszych patogenów grzybowych jest Phoma, czyli sucha zgnilizna kapustnych. Naprzeciw tym stresom wychodzą odmiany z genem odporności na porażenie wirusem żółtaczki rzepy (TuYV) i odporności na suchą zgniliznę kapustnych (RLM7), takie jak nowy na rynku rzepaczanym Herakles.

Tylko w przypadku porażenia plantacji suchą zgnilizną straty w plonie mogą sięgać 60%, zatem podwójna kombinacja odporności, w znacznym stopniu pomaga utrzymać dochód z plantacji na opłacalnym poziomie.
 

Rzepak nowej generacji

Herakles to odmiana z najnowszej genetyki firmy Rapool, zarejestrowana w COBORU w 2020 roku. Wyróżnia ją przede wszystkim stabilny plon na wysokim poziomie. W ciągu dwóch lat badań rejestrowych (2018-2019 r.) osiągał bardzo dobre, i co ważne, powtarzalne plony, pomimo niestabilnych warunków meteorologicznych.

Herakles może być uprawiany w niemal całej Polsce, na glebach dobrych, średnich oraz słabszych, ale utrzymanych w dobrej kulturze.


 

Rzepak o dobrym zimowaniu

Jest to odmiana o średnio-wczesnym kwitnieniu i dojrzewaniu, wytwarzająca wysokie rośliny o dobrej odporności na wyleganie. Jesienią Heraklesa cechuje zrównoważony rozwój oraz brak skłonności do elongacji pędu głównego. Dzięki temu rośliny są dobrze przygotowane do zimy i doskonale znoszą niskie temperatury, również bez okrywy śnieżnej.