Dobra wydajność mleczna zaczyna się od cieląt

Prawidłowy wzrost i rozwój cieląt uzależnione są od kilku czynników, z których niewątpliwie najważniejsze jest żywienie paszami płynnymi. Prawidłowe odpojenie cieląt siarą oraz wybór odpowiedniego preparatu mlekozastąpczego, to klucz do uzyskania wydajnych krów mlecznych.
 

Prawidłowe odpojenie cieląt pozwala na uruchomienie swoistej odporności organizmu, procesów metabolicznych oraz na właściwy rozwój przedżołądków. Wpływa na tempo wzrostu, przyrosty masy ciała oraz na pobranie pasz stałych. Właściwe żywienie osesków w znaczący sposób wpływa na kolejne etapy życia zwierzęcia oraz ich użytkowość. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazały, że każde zwiększenie przyrostów masy ciała cieląt podczas odpajania paszami płynnymi o 1 kg m.c., w okresie od urodzenia do odsadzenia, może zwiększyć wydajność mleczną już w pierwszej laktacji nawet o ponad 1000 kg mleka. Dodatkowo stosowanie w tym czasie wysokoenergetycznych preparatów mlekozastępczych pozwala zwiększyć wydajność mleczną w okresie pierwszych 3. laktacji nawet o ponad 200 kg mleka.


Najważniejszy jest „pierwszy posiłek” cielaka, jakim jest siara – źródło przeciwciał, budujących odporność bierną na czas od ok. 4 do 6 tygodni. Siara to źródło białka, immunoglobulin, składników mineralnych oraz witamin i beta-karotenu, które budują odporność cieląt i chronią przed infekcjami. Koncentracja przeciwciał w siarze jest największa bezpośrednio po ocieleniu i szybko maleje, stąd tak ważne jest, aby ciele otrzymało ją jak najszybciej i budowało system odpornościowy.
 

Najczęstszymi niebezpiecznymi dla cieląt schorzeniami są biegunki i schorzenia układu oddechowego. Aby uniknąć problemów zdrowotnych młodych zwierząt, po odpojeniu siarą należy zastosować dobrej jakości preparat mlekozastępczy bogaty w wysokiej jakości składniki pokarmowe. Zasadniczym składnikiem preparatów mlekozastępczych jest białko, którego źródłem są komponenty mleczne bogate w aminokwasy egzogenne, takie jak białka serwatki oraz odtłuszczonego mleka. Wysokiej jakości preparat mlekozastępczy powinien zawierać min. 20% białka, min. 18% tłuszczu oraz do 0,3% włókna surowego w pierwszym okresie odchowu. Istotnym składnikiem pokarmowym w preparatach mlekozastępczych jest laktoza, będąca źródłem energii oraz zwiększająca wchłanianie wapnia.
 

Produkty linii Mamma charakteryzuje wysoki poziom białka, tłuszczu oraz niski poziom włókna w składzie. Głównym źródłem białka są produkty pochodzenia mlecznego – serwatka i filtrat z serwatki, co daje gwarancję wysokiej strawności produktu i bogatego składu aminokwasowego. Florę bakteryjną jelit wzmacniają stabilizatory flory bakteryjnej, układ odpornościowy stymulują immunoglobuliny żółtka jaja. Preparat mlekozastępczy linii Mamma wzbogacony o tłuszcz roślinny jest źródłem energii oraz NNKT, spośród których najważniejsze znaczenie mają kwas linolowy i α-linolenowy, ponieważ poprawiają parametry wzrostu, poprzez korzystny wpływ na układ immunologiczny. Kolejnym źródłem energii dla cieląt w produktach Mamma jest laktoza, jeden z najwyższych poziomów dostępnych na rynku. Niski poziom włókna daje gwarancję wysokiej jakości komponentów. Mamma Primo to produkt wysokiej jakości zalecany już od 5. dnia życia. Od 14. dnia życia można zastępować go preparatem dla starszych cieląt, Mamma Multi.
 

Hodowcy praktykują dwa modele odchowu cieląt: tradycyjny – stosowanie preparatu mlekozastępczego przez okres 10-16 tygodni oraz skrócony, gdzie odpajanie trwa 6-8 tygodni. W systemie tradycyjnym zaleca się łączenie produktów Mamma Primo i Mamma Multi, natomiast, chcąc skrócić okres odchowu, zaleca się podawanie Mammy Primo przez cały okres pojenia cieląt.