Eksport napędza branżę drobiarską

Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w kwietniu 2016 r. ok. 218 tys. ton tego mięsa.

Jak piszą eksperci jest to poziom miesięczny nienotowany dotychczas, bo o 10 proc., tj. o 20 tys. ton większy niż przed miesiącem i o 27 proc., tj. o 47 tys. ton większy niż przed rokiem.

Jak obliczyli eksperci produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach zwiększyła się w pierwszych czterech miesiącach tego roku o ok. 121 tys. ton, tj. o prawie 18 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w poprzednim roku.

"Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej. Szybkiej dynamice wzrostu eksportu drobiu z Polski sprzyja postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi współfinansowanymi ze środków UE" - komentują świetne wyniki branży.

W marcu 2016 r. sprzedano za granicę o 8,5 proc., tj. o ok. 6 tys. ton mięsa drobiowego więcej niż w roku poprzednim, a eksport stanowił ok. 35 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w zakładach dużych. (PAP)

map/ osz/