Jak mikroklimat budynków inwentarskich wpływa na dobrostan zwierząt?

Jednym z najważniejszych czynników, który wpływa na dobrostan zwierząt, a przez to efektywność ich użytkowania jest mikroklimat panujący w chlewni. W niekorzystnych warunkach bytowych zwierzęta wolniej rosną, wzrasta zachorowalność i poziom agresji w stadzie, co znacznie zwiększa ryzyko upadków.
 

Na warunki mikroklimatyczne w budynkach inwentarskich wpływają właściwości powietrza, takie jak: temperatura, wilgotność, prędkość przepływu oraz obecność szkodliwych gazów, a także akustyka pomieszczenia, oświetlenie itp. Bezpieczne wprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz to najlepszy sposób na utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu. Niemniej jednak regularne przewietrzanie budynków zwiększa ryzyko przewiania zwierzęcia, a zastosowanie nowoczesnych systemów wentylacyjnych generuje dodatkowe koszty. Jak zatem zmniejszyć emisję niepożądanych substancji? Większość standardowych komponentów białkowych charakteryzuje się strawnością białka na poziomie 70-80% (właśnie taka ilość białka jest wykorzystywana do produkcji mięsa, mleka lub jaj). Pozostała część jest usuwana z przewodu pokarmowego w postaci gazów, głównie amoniaku. Wówczas generowany jest nieprzyjemny zapach, a amoniak staje się uciążliwy dla zwierząt, hodowcy i najbliższego otoczenia. W związku z tym, przy doborze komponentów paszowych, warto zwrócić uwagę na wysoką strawność białka. Pozwala to uzyskać więcej mięsa, a także zmniejszyć straty tego składnika w postaci gazu. Warto podkreślić, że słabo trawione białko zwiększa ryzyko biegunek, co wpływa na brak szeroko pojętej higieny oraz niewłaściwe warunki utrzymania zwierząt. Takie okoliczności sprzyjają pojawieniu się chorób, które spowalniają ich przyrosty, a w konsekwencji obniżają wynik ekonomiczny produkcji. Określając wymagania mikroklimatyczne w budynkach inwentarskich, należy wziąć pod uwagę zarówno dobre samopoczucie i zdrowotność zwierząt, jak również potrzeby osób pracujących w gospodarstwie oraz okolicznych mieszkańców.
 

Materiał ukazał się w “Magazynie Najbliżej Rolnika” nr 1 / 2020 (10)