Jak pokryć zapotrzebowanie brojlerów na energię?
Na przestrzeni lat, prace hodowlane prowadzone na zwierzętach pozwoliły na uzyskanie linii brojlerów, wymagających wysokiej koncentracji energii w mieszance, wynoszącej około 2800 - 3100 kcal/kg, w zależności od okresu odchowu ptaków. Uzyskanie tak wysokiego poziomu energii jest niemożliwe przy zastosowaniu pasz tradycyjnych bez udziału oleju.
 
W odpowiedzi na zapotrzebowanie wysoce energetycznego i strawnego tłuszczu powstały pełnotłuste komponenty sojowe linii Protina produkowane w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego. Są to komponenty energetyczno-białkowe, które charakteryzuje wysoki poziom tłuszczu surowego – 19%.
 
Badania potwierdzające wysoką wartość energetyczną i strawność tłuszczu w Protinie Fat i Protinie Junior zostały wykonane w Katedrze Drobiarstwa Wydziału Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Wartość energetyczna mieszanek paszowych sporządzanych dla brojlerów kurzych w wieku od 1 – 14. dniu, bez udziału oleju, bilansowanych około 15% udziałem Protiny Fat lub Protiny Junior wynosiła 2900 kcal/kg (przy zawartości tłuszczu w mieszance 4,6 – 5,0%). Z kolei receptury bilansowane dla kurcząt brojlerów w wieku od 15 – 35., również bez udziału oleju, a z około 30% udziałem Protiny Fat lub Protiny Junior charakteryzowała energia na poziomie 3100 kcal/kg (przy zawartości tłuszczu w mieszance 7,5 – 8,1%).
 
Dla porównania mieszanki sporządzane w oparciu o poekstrakcyjne śruty, w celu uzyskania odpowiedniej wartości energetycznej paszy (2900 – 3100 kcal/kg), wymagały uzupełnienia olejem roślinnym w ilości od około 3 do ponad 4% (do 14. dnia) oraz od 5,5 do ponad 7,5% (do 35. dnia). Jednakże jakość i wartość energetyczna stosowanych w recepturach rodzajów oleju bywa zróżnicowana, co wiąże się ze zróżnicowanym poziomem energii w recepturze. (Również sposób dostarczenia oleju do dawki jest elementem ważnym i czasem kłopotliwym).
 
Komponenty Protina Fat i Protina Junior to komponenty stabilne w swoich parametrach, produkowane z pełnotłustej soi, które charakteryzuje nieporównywalnie wysoka wartość energetyczna ponad 4000 kcal/kg. Ponadto, jak wskazują uzyskane wyniki badań, strawność oleju naturalnie zawartego w produktach linii Protina kształtuje się na poziomie od 94,4 – 94,9%. (Stosowanie pełnotłustych komponentów energetyczno-białkowych, to również ułatwienie przygotowania mieszanek paszowych na etapie paszarni.). 
 
Wyniki odchowu kurcząt brojlerów w okresie od 1. do 35. dnia życia wykazały, iż masa ciała kurcząt brojlerów w 35. dniu odchowu oraz zużycie paszy (kg/kg) nie różniły się istotnie statystycznie między grupami kontrolnymi, żywionymi mieszankami paszowymi bilansowanymi w oparciu o poekstrakcyjną śrutę sojową i rzepakową wzbogacaną olejem (4,6 – 8,1%), a grupami z 15% udziałem Protiny Fat lub Protiny Junior w dawce.
Zbilansowanie białka i energii w recepturze dla drobiu to jeden z aspektów uzyskania zadowalających wyników produkcyjnych. Nie należy zapominać elementach prozdrowotnych. Olej naturalnie zawarty w Protinie Fat i Protinie Junior jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, α-linolenowego oraz oleinowego), flawonoidów, fitosteroli oraz witaminy E. Te cenne składniki pokarmowe wpływają na poprawę wskaźnika przeżywalności ptaków, co znajduje potwierdzenie w przeprowadzonych wynikach badań. W grupach ptaków otrzymujących mieszankę paszową z 15% udziałem Protiny Fat lub Protiny Junior przeżywalność ptaków kształtowała się na poziomie od 97,2 – 100%. Podczas, gdy w grupach kontrolnych ptaków żywionych standardową mieszanką paszową, wskaźnik ten przyjmował wartości od 95,8 – 98,6%.

Ponadto bioaktywne związki zawarte w komponentach linii Protina, zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) rodziny omega-3 i omega-6, pozwalają na uzyskanie coraz częściej pożądanej żywności funkcjonalnej.
 
Protina Fat i Protina Junior to sprawdzone komponenty energetyczno-białkowe pozwalające na uzyskanie zadowalających wyników produkcyjnych ptaków. Produkty nowej generacji wnoszące wiele korzyści, począwszy od łatwości zastosowania poprzez wysoką wartość energetyczną, aż po aspekt prozdrowotny.