Jak wybrać dobra paszę rozdojeniową?

Hodowcy krów mlecznych często borykają się z problemem niedoborów białka i energii w okresie rozdojeniowym. Do czego prowadzą te problemy oraz jak sobie z nimi radzić?

Niedobory białka i energii w okresie rozdojeniowym mają wpływ przede wszystkim na straty finansowe związane z niższą wydajnością mleczną oraz problemami z kolejnym zacieleniem. 

Dodatkowo niedobory te mogą obciążać organizm krowy mlecznej, a nawet prowadzić do różnego rodzaju schorzeń, jak np. ketoza. 

W tym okresie hodowcy krów mlecznych najczęściej sięgają po różnego rodzaju pasze pełnoporcjowe z podniesionym poziomem energii lub tworzą własne mieszanki białkowo-energetyczne. Najpopularniejsze rozdojeniowe pasze pełnoporcjowe posiadają ok. 20% białka ogólnego i wynoszący od 6,5 do 7,5 MJ poziom energii netto laktacji (NEL). 

Mieszanki, które hodowcy komponują w swoich gospodarstwach, oparte są często na śrucie sojowej połączonej ze śrutą kukurydzianą. Zawierają one również ok. 20% białka, a ich poziom energii oscyluje w granicach 7,3-7,5 MJ. Część hodowców dodatkowo stosuje w takich mieszankach tłuszcz chroniony, który co prawda podnosi poziom energii do ok. 8 MJ, ale jednocześnie dość mocno podwyższa koszt mieszanki paszowej.

Proponowanym i sprawdzonym rozwiązaniem na okres rozdojeniowy jest wprowadzenie do dawki paszowej krów mlecznych komponentu Prosoja Fat, wyprodukowanego z pełnotłustych nasion soi. Komponent idealnie łączy w swoim składzie wysoko strawne białko i energię.

Użycie Prosoi Fat połączonej z ziarnem kukurydzy (śrutą kukurydzianą), pozwala na uzyskanie mieszanki paszowej zawierającej około 9 MJ energii oraz ponad 20% białka ogólnego, co umożliwia uzyskanie ok. 1 l mleka więcej w porównaniu do wyżej wymienionych pasz rozdojeniowych. Dodatkowe litry to realny zysk w portfelu hodowcy.

Kolejnym atutem Prosoi Fat, poza wysoką koncentracją energii, jest wysoka zawartość kwasów nienasyconych omega, które w połączeniu z energią pozwalają na dużo skuteczniejsze zacielenie i utrzymanie zarodka. Wyższa koncentracja energii oraz białka pozwala również na zachowanie lepszej kondycji krów mlecznych i zapobiega występowaniu ketozy i innych schorzeń.