Naturalne substancje o działaniu leczniczym w hodowli trzody chlewnej

Coraz bardziej zaawansowane technologie chowu trzody zwiększają ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych. W profilaktyce i leczeniu warto wykorzystywać produkty naturalne, wzmacniające odporność i przyspieszające rekonwalescencję.
 

Do leczniczych substancji naturalnych można zaliczyć: bakteriobójczą alicynę pozyskiwaną z czosnku, maślan sodu oraz bentonit. Stosowane w żywieniu zwierząt wspomagają apetyt, wiążą szkodliwe substancje przemiany materii oraz ograniczają występowanie biegunek.

 

Alicyna

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem – hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Sama roślina, jak i olej z niej pozyskiwany charakteryzują się również dość intensywnym zapachem, zwiększającym apetyt u trzody. Olejki eteryczne wdychane przez zwierzęta podczas pobierania paszy ułatwiają usuwanie pyłu osiadającego na ścianach dróg oddechowych, likwidując odruch suchego kaszlu. Czosnek, oprócz znakomitego działania bakteriobójczego, jest również bogaty w witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (w tym kobalt, chrom, nikiel), na które zapotrzebowanie wzrasta zarówno u zwierząt chorujących, jak i po zakończonej kuracji. Mały dodatek czosnku znacznie poprawia powrót do zdrowia prosiąt oraz zwierząt z innych grup produkcyjnych.

Maślan sodu

To jeden z podstawowych zakwaszaczy dodawanych do pasz. Działa nie tylko na żołądek, ale również na kosmki jelitowe, których rozwój i funkcjonowanie jest szczególnie ważne u młodych prosiąt. Maślan sodu ma szerokie zastosowanie w profilaktyce zaburzeń trawienia, ich leczeniu oraz w procesie odtwarzania się błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Stosowanie maślanu sodu w paszach powoduje wzrost wielkości kosmków jelitowych nawet do 30 proc., przez co zwiększa się powierzchnia wchłaniania składników odżywczych, a co za tym idzie – poprawia się wykorzystanie paszy. Dodatkowo następuje rozwój mikroflory jelitowej, przez co wzmacnia się odporność zwierząt na bakterie E. coli i salmonelli, które są częstą przyczyną biegunek u prosiąt, w większości kończących się ich upadkiem. Maślan sodu hamuje ponadto namnażanie się grzybów. Dodawany do pasz dla prosiąt i loch w okresie okołoporodowym zmniejsza ryzyko zaparć oraz wtórnej toksykacji organizmu, co u tych ostatnich może być przyczyną wystąpienia syndromu MMA – zapalenia wymienia, zapalenia macicy oraz bezmleczności.

Bentonit

W zależności od rodzaju obecnych w paszy mikotoksyn, wytwarzanych przez grzyby, u trzody występują problemy ze skutecznością kryć, małą liczbą prosiąt w miocie oraz bardziej lub mniej przewlekłymi biegunkami.

Bentonit ma silne właściwości absorpcyjne. Wchłania i usuwa z organizmu szkodliwe mikotoksyny oraz silnie absorbuje wodę, dlatego podaje się go prosiętom w trakcie biegunki, żeby zapobiec odwodnieniu. W chlewniach używa się tej substancji również do neutralizacji zapachu amoniaku.
 

Wszystkie ww. składniki znaleźć można w specjalistycznych dodatkach paszowych, np. w stymulatorze trawienia WerVit Stim, lub WerVit Enzym. Produkt ma szczególne zastosowanie u zwierząt pochodzących z zakupu, odsadzanych prosiąt, loch luźnych i nisko prośnych oraz loch wysoko prośnych.
 

Zwierzęta po leczeniu zapalenia płuc, silnie zarobaczone, po biegunkach, przy brak apetytu wracają do kondycji długo, a ich przyrosty nie zawsze są na takim samym poziomie, jak przed chorobą. Niekiedy również lochy wykazują obniżone pobranie paszy przez kilka dni po porodzie. Dodatkowo tegoroczne zboża są różnej jakości, niektóre porażone patogenami, co przełoży się na słabsze wyniki hodowlane. We wszystkich tych sytuacjach warto podawać WerVit Stim. Dawkowanie preparatu uzależnione jest od grupy produkcyjnej i waha się od 2 do 5 kg/t paszy.
 

(mm)

Materiał opublikowany w tygodnikach Wydawnictwa Promocji Regionu: CGD, CBR, CWA, CRY, CLI 15 grudnia 2016 r.
zdjęcie: Fotolia.com