Polskie jabłka na Białorusi

Eksport polskich towarów żywnościowych do Białorusi w I kwartale bardzo mocno wzrósł. Przyczyną jest silny wzrost eksportu jabłek - oceniają analitycy Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak obliczyli wśród ważniejszych partnerów handlowych, największy wzrost wartości eksportu w porównaniu z pierwszym kwartałem poprzedniego roku, odnotowano właśnie w handlu z Białorusią.

Sprzedaż do tego państwa wzrosła w I kwartale tego roku o 57 proc., osiągając poziom 93 mln euro, podczas gdy w I kw. 2015r. było to 59 mln euro.

Podają oni, że zawdzięczamy to głównie znaczącemu eksportowi jabłek.

Tymczasem handel żywnością z Rosją, która jest najprawdopodobniej głównym odbiorcą jabłek z Białorusi zamiera.

Jak piszą analitycy z resortu rolnictwa Federacja Rosyjska, która ze względu na embargo, znalazła się przed rokiem na 14 miejscu wśród największych odbiorców polskiej żywności, po pierwszym kwartale 2016 roku, spadła na 17 miejsce.

W porównaniu do I kwartału 2015 roku wartość sprzedaży na rosyjski rynek spadła o około 10 proc. (PAP)

map/ ana/