Porto – pszenżyto na medal

Nowa, znakomita odmiana pszenżyta ozimego w ofercie Agroloku! Porto uzyskało rejestrację w Polsce w 2017 roku, zaś rok później w Niemczech. W bardzo krótkim czasie po pojawieniu się na polskim rynku odmiana zdobyła prestiżowy Złoty Medal POLAGRA, a od tego sezonu została wzorcem w COBORU.
 

Podczas doświadczeń rejestrowych Porto wyróżniało się wysokim potencjałem plonowania, osiągając średnio ze wszystkich lokalizacji 109% wzorca. Jednakże Porto to nie tylko ilość ziarna, ale także jego znakomita jakość. Z uwagi na wysoką zawartość skrobi (ok. 60%), ziarno odmiany Porto jest świetnym surowcem paszowym.




Porto to krótkosłome pszenżyto o bardzo dobrej zimotrwałości, ocenionej przez COBORU na 5,5 w skali 9-stopniowej. W minionym sezonie, w doświadczeniach własnych Agroloku, wyróżniło się spośród obserwowanych odmian podwyższoną odpornością na stres suszy.
 

Cechy agronomiczne i odporność na choroby wg COBORU

Cechy agronomiczne

Wynik

Jednostka

zimotrwałość

5,5

skala 9-st.

długość słomy

101

cm

wyleganie przez zbiorem

7,0

skala 9-st.

porastanie ziarna przed zbiorem

5,0

skala 9-st.

tolerancja na zakwaszenie gleby

5,0

skala 9-st.

wczesność kłoszenia

średnio późny

wczesność dojrzewania

średnio późny

 

 

Odporność na choroby

Skala 9-st.

mączniak

8,0

rdza brunatna

8,7

rdza żółta

8,2

septorioza liści

7,2

septorioza plew

7,9

rynchosporioza

8,0

fuzarioza kłosa

7,7

choroby podstawy źdźbła

8,3