Protina Fat i Amirap Efekt nie tylko do TMR

Właściwy sposób żywienia zwierząt hodowlanych to podstawa wysokiej zdrowotności, prawidłowych parametrów rozrodu i wydajności. W przypadku wysokowydajnych krów mlecznych dodatek smakowitego, wysoko strawnego i zawierającecego rekordową ilość białka chronionego zestawu komponentów Protina Fat + Amirap Efekt pozytywnie wpływa na kondycję i wydajność mleczną. Efekty jego działania dodatkowo podnosi stosowanie w systemie żywienia TMR.
 

Zestaw komponentów paszowych Protina Fat 34-19 + Amirap Efekt 34-2 to oferta Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego, skierowana do producentów mleka zainteresowanych pełnym wykorzystaniem potencjału wysokowydajnych krów mlecznych.

Wrogiem stabilnej wydajności mlecznej jest selekcjonowanie paszy przez zwierzęta, omijanie pasz gorszych jakościowo lub mniej smacznych albo pobieranie tylko tych najlepszych. W efekcie hodowca nie uzyskuje zaplanowanych wydajności mlecznych czy wagowych, a w stadzie występują choroby metaboliczne, jak kwasica, ketoza czy zespół stłuszczonej wątroby (syndrom tłustej krowy). Zestaw Protina Fat 34-19 oraz Amirap Efekt 34-2 charakteryzuje się wysoką smakowitością, dzięki czemu jest chętnie pobierany przez krowy mleczne i zapobiega selekcjonowaniu paszy, ponieważ jego smak może nawet zamaskować mniej atrakcyjny smak innych składników dawki.
 

Ponadto dzięki wprowadzeniu bardzo dużej ilości pożądanego w chowie bydła białka chronionego, łatwostrawnej energii i naturalnych witamin zestaw Protina Fat 34-19 oraz Amirap Efekt 34-2 nadzwyczaj korzystnie wpływa na stan zdrowia krów, ich cielność oraz na mleczność. W efekcie prowadzi do zmniejszenia kosztów chowu i podniesienia opłacalności produkcji.
 

Zalety stosowania

Protina Fat 34-19 oraz Amirap Efekt 34-2 to nowej generacji komponenty białkowe NON GMO. Protina Fat 34-19 to komponent sojowy poddany specjalnej obróbce w hydroreaktorze, a Amirap Efekt 34-2 to nowej generacji białko rzepakowe by-pass.

Połączenie dawki paszowej z Protiną i Amirapem poprawia pobieranie paszy, a także radykalnie ogranicza występowania chorób metabolicznych. Zastosowanie Amirap Efekt 34-2 ma pozytywny wpływ na produkcję dzienną krów, ponieważ komponent ten dostarcza około 60 proc. białka do jelita, co odciąża pracę żwacza i bakterii oraz pozwala utrzymać wysoką produkcję.
 

Protina Fat 34-19 w dawce dostarcza białko sojowe NON GMO z bonusem energetycznym i witaminowym. Znajdują się w niej cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D3, E, które istotnie wpływają na rozród.
 

Wykorzystanie wozu paszowego

Powyższe efekty można spotęgować, używając wozów paszowych i przygotowując TMR. Samo przygotowanie paszy w ten sposób jest mniej czaso- i pracochłonne, a dodatkowo dawka jest bardzo dobrze wymieszana, co uniemożliwia krowom sortowanie paszy.
 

TMR (Total Mixed Ration) to całkowicie wymieszana łącznie dawka paszowa, konsumowana w ciągu doby. Wóz paszowy musi być dostosowany do liczby zwierząt oraz mocy ciągników w gospodarstwie. Dysponując wozem paszowym, można rozdrobnić: słomę , kiszonkę z traw lub roślin motylkowych w celu późniejszego połączenia ich z pozostałymi paszami, takimi jak kiszonka z kukurydzy, młóto, wysłodki, komponenty białkowe oraz własne śruty zbożowe.
 

Wprowadzenie do dawki TMR smakowitych komponentów białkowych Protina Fat 34-19 i Amirap Efekt 34-2 w stosunku 1 : 1 dostarcza krowom mlecznym 352 g jelitowego białka strawnego w 95 proc. oraz 348 g białka żwaczowego, stabilizującego pracę przedżołądków. Każdy hodowca wie, że bez sprawnie pracującego żwacza, w którym szybko namnażają się bakterie rozkładające włókno z tradycyjnych kiszonek i pasz objętościowych oraz białka by-pass w jelicie uzyskanie dzisiaj wysokich wydajności oraz zdrowych i raz w roku skutecznie zacielonych krów nie jest możliwe.
 

(sj)