Tonika – pszenica o wysokiej zawartości białka

Tonika to średnio wczesna nowość wśród pszenic jarych, o bardzo dobrych parametrach jakościowych ziarna (grupa E/A). Na szczególną uwagę zasługuje rekordowo wysoka zawartość białka oraz wysoka liczba opadania i zawartość glutenu, czyli parametry ważne przy skupie ziarna na cele młynarsko-piekarskie. Ziarno tej odmiany jest średnio grube, o bardzo dobrym wyrównaniu i niewielkim udziale pośladu.


 

Ze względu na podwyższoną tolerancję na zakwaszenie gleb, może być uprawiana na stanowiskach lepszych oraz średniej jakości. Średnio wysokie rośliny odmiany Tonika (ok. 90 cm) wyróżniają się przy tym doskonałą zdrowotnością, w tym szczególną odpornością na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną oraz DTR.

 

Tonika jest wysokoplonującą i stabilną pszenicą. Z powodzeniem może być wysiewana jako odmiana przewódkowa.


Zdjęcia : DANKO Hodowla Roślin Sp. z o.o.