Wybór najlepszej odmiany kukurydzy cz. I

Firmy nasienne przygotowały już ofertę na przyszły sezon. Nie od dzisiaj wiadomo jednak, że najbardziej poszukiwane odmiany sprzedają się bardzo szybko.
 

Przy wyborze odmiany należy wziąć pod uwagę w pierwszej kolejności kierunek użytkowania, dalej FAO oraz typ gleb w gospodarstwie. Następnie, w zależności od typu użytkowania:

przy odmianach kiszonkarskich:

wysokość – wpływa na ilość pozyskanej kiszonki

udział liści – wpływa na strawność kiszonki

udział kolb/ziarna – od niego zależy ilość energii w kiszonce

efekt stay green – wpływa na strawność, umożliwia zbiór w późniejszej fazie dojrzałości ziarna

typ ziarna – wpływa na szybkość wykorzystania energii przez bydło
 

przy odmianach ziarnowych:

potencjał plonowania – odmiany z późniejszym FAO najczęściej wyżej plonują, ale również później dojrzewają i dosychają

szybkość dosychania na polu (dry down) – determinuje termin zbioru

zdrowotność – wpływa na jakość ziarna, może przesądzać o możliwości sprzedaży

typ ziarna – wpływa na możliwość sprzedaży na cele spożywcze lub paszowe

wysokość zawieszenia kolby – wiąże się z jakością zbioru
 

Stay green jest cechą bardzo pożądaną zarówno w uprawie na ziarno, jak i na kiszonkę. Oznacza, że rośliny dłużej zachowują zieloność. Odmiany posiadające tę cechę mają elastyczniejszy termin zbioru, a przygotowana z nich kiszonka jest lepiej strawna. Ten typ odmian w ostatnim sezonie szczególnie mocno docenili ci rolnicy, których pola były zbyt wilgotne, aby dało się zebrać plon i zakisić kukurydzę w standardowym terminie. Z uwagi na dłużej utrzymującą się zieloność liścia, wartość kiszonki odmian z mocną cechą stay green nie spadła znacząco nawet przy późniejszych niż zazwyczaj zbiorach. Przykładem kukurydzy o mocnym efekcie stay green jest m.in. Belido.
 

Istotnym atrybutem jest odporność na warunki stresowe, których w naszym klimacie nie brakuje, najlepiej zresztą w połączeniu z wysoką zdrowotnością, niezależnie od kierunku użytkowania. W sezonie 2017 rolnicy borykali się bardzo często z utrudnionymi wschodami, z uwagi na zimną wiosnę i niedostatecznie ogrzaną glebę. Nierzadko można było spotkać plantacje, które właśnie z tych powodów były przesiewane, ponieważ uzyskana obsada była niewystarczająca. Jedną z odmian łączących w sobie odporność na niekorzystny przebieg warunków pogodowych z wysoką zdrowotnością jest LG 31.255.
 

Gospodarstwa zajmujące się produkcją mleczną lub opasem bydła stawiają szczególnie na jakość uzyskanej paszy. W związku z tym poszukują odmian kukurydzy, z których można przygotować wysokoenergetyczną kiszonkę. Taką możliwość daje tylko wysoki udział ziarna w kiszonce. Dodatkowym atutem w takim wypadku jest również duża wysokość i spore ulistnienie, które gwarantują uzyskanie dużej ilości paszy o podwyższonej strawności. Właśnie taką kombinacją cech odznacza się odmiana DKC 3568.

(am)