Wysłodki buraczane w balocie - ekonomiczne rozwiązanie

Wysłodki buraczane kiszone z linii Balita to wysokiej jakości pasza objętościowa o znakomitych parametrach. Łatwa w przechowywaniu i ekonomiczna w skarmianiu, wyjątkowo długo przydatna do użytku. Co warto wiedzieć przed jej zakupem?
 

Prasowane wysłodki buraczane, surowiec do kiszonki, są produktem ubocznym, pozostałym po procesie pozyskiwania cukru z buraków. Po wypłukaniu w gorącej wodzie cukru z krajanki, czyli pasków, na jakie pokrojone zostały wcześniej buraki, powstałe wysłodki (zawartość suchej masy to ok. 12 proc.) są prasowane, przy czym wyprasowany zostaje pozostały sok buraczany, a w wysłodkach zawatość suchej masy wzrasta do 22‒25 proc.

Wysłodki prasowane poddawane są następnie procesowi zakiszania (fermentacji na gorąco). Kiszenie może odbywać się na pryzmach, w rękawach (czas kiszenia wynosi ok. 6 tygodni) lub w balotach (tu zakiszanie jest krótsze i trwa ok. 2 tyg.).


 

Baloty są znakomitą propozycją dla małych i średnich gospodarstw rolnych, nieposiadających dużego pogłowia zwierząt. Łatwe do składowania, zapewniają wysokiej jakości paszę bez strat spowodowanych gniciem wynikającym z niedostatecznie szybkiego wybierania. W balotach wysłodki są znacznie badziej sprasowane niż w pryzmie czy rękawie, szczelnie owinięte folią, utrudniającą wnikanie w głąb powietrza, patogenów i szkodników, dlatego dłużej zachowują przydatność do skarmiania – nawet do 2 lat!

Balita wysłodki buraczane kiszone są wartościową paszą objętościową, polecaną jako składnik dawki zarówno dla bydła, trzody jak i innych zwierząt hodowlanych.
 

Baloty – odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
 

Czy wyciekający płyn jest oznaką zepsucia paszy w balocie?

Wysłodki z buraków są produktem mokrym – mają ok. 23 proc. suchej masy. Dodatkowo poddawane są procesowi zakiszania, w wyniku którego powstaje w balocie sporo soków kiszonkarskich. Soki te zbierają się u podstawy balotu. W czasie załadunku lub rozładunku przenoszony balot o wadze 1200 kg musi zostać silnie ściśnięty – stąd możliwe jest wypływanie soku spomiędzy warstw folii pod wpływem ciśnienia. Przed otwarciem i skarmianiem powinno się balot obrócić – soki przemieszczą się w głąb balotu, zwiększając jego stabilność. Nie należy odwracać balotów przy załadunku i rozładunku – grozi to rozszczelnieniem folii w podstawie, co może doprowadzić do gnicia zawartości.
 

Jak wygląda i pachnie sok kiszonkarski?

Sok kiszonkarski jest żółty, gęsty i ma charakterystyczny zapach, podobny do zapachu soku z ogórków kwaszonych. Również kiszonka w podstawie balotu, tam, gdzie gromadził się sok, ma nieco inną konsystencję niż pozostała część – jest bardziej żółta, przypomina niewypieczone ciasto i silnie pachnie. Ta część jest dla zwierząt bardzo atrakcyjna smakowo i zapachowo!
 

Jak powinno się postępować z balotem?

Balot najlepiej jest odwrócić tuż przed otwarciem. Kiszonkę powinno się pobierać równomiernie, z całego przekroju, w miarę zużycia paszy pierścienie siatki powinno się obcinać. Należy pamiętać o skarmieniu balotu w okresie 4–6 dni – zbyt wolne spowoduje po pewnym czasie pleśnienie kiszonki.
 

Na co zwrócić uwagę?

Balita wysłodki buraczane kiszone są paszą trudno psującą się – prawidłowo składowane baloty mają trwałość do 2 lat! Przyczyną ewentualnych niekorzystnych zmian w parametrach i wyglądzie kiszonki są zazwyczaj uszkodzenia folii zewnętrznej. W miejscach uszkodzenia wysłodki ulegają lokalnie nadpsuciu. Nie oznacza to, że cały balot nie nadaje się do skarmienia – zazwyczaj zmiany są niewielkie i umiejscowione lokalnie, a pod nimi znajduje się pełnowartościowa pasza o niezmienionych parametrach.
 

Dokładamy wszelkich starań, aby dostarczyć Państwu towar najwyższej jakości. W przypadku pytań i wątpliwości dotyczących wysłodków buraczanych kiszonych Balita prosimy o kontakt z opiekunem handlowym.

Więcej szczegółów dotyczących asortymentu na kartach produktu: 

 


Wysłodki aktualnie oferujemy w Promocji 9+1