Zwiększa się skup mleka, a dzięki temu i produkcja przetworów mlecznych

Skup mleka bije rekordy, a dzięki temu rośnie również produkcja przetworów mlecznych - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W maju skupiono 981,5 mln litrów mleka, tj. o 4,2 proc. więcej niż w kwietniu i o 1,7 proc. więcej niż przed rokiem.

Od stycznia do maja rolnicy dostarczyli ok. 4,6 mld litrów mleka, tj. o ponad 7 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

W efekcie zwiększającego się skupu mleka rośnie produkcja przetworów mlecznych, przede wszystkim trwałych.

W pierwszych czterech miesiącach, w porównaniu z tym samym okresem 2015 r., produkcja chudego mleka w proszku wzrosła o 18 proc., a pełnego proszku mlecznego o 14 proc., mimo znacznie mniejszego eksportu i niskich cen transakcyjnych.

Wyraźnie wzrosła też produkcja masła i tłuszczów mlecznych (o 17 proc.), mleka płynnego przetworzonego (o 10 proc.) oraz serów dojrzewających (o 9 proc.). (PAP)

map/ ana/