Zwierzęta też lubią „łakocie”...

Ulubione smaki prosiąt i cieląt? Słodki i lekko kwaśny. A i starsze zwierzęta są smakoszami, dlatego warto w żywieniu stosować dodatki smakowe, zwiększające pobranie paszy. Takie jak ‒ Apetito!
 

Ludzie prostą czynność zaspokajania głodu przekształcili w skomplikowaną sztukę kulinarną, dysponując 10 tysiącami kubków smakowych na języku i umiejętnością rozpoznawania pięciu smaków. Wiadomo jednak, że zwierzęta hodowlane mają czulszy od ludzkiego zmysł smaku – u świń odpowiada za niego 15 tysięcy kubków smakowych, a u krów aż 25 tysięcy! Trzoda ma też znacznie lepszy od ludzkiego węch (stąd wykorzystywano ją do szukania drogocennych trufli), nos krowy także wyczuwa zapachy nieuchwytne dla ludzkiego. A skoro tak, to oczywiste wydaje się, że smakowita, pachnąca pasza będzie cieszyła się większym powodzeniem, niż nawet najlepiej zbilansowana i najzdrowsza, ale mniej atrakcyjna smakowo.
 

Dodatki smakowe, oprócz poprawy smaku i zapachu paszy, mogą równocześnie poprawiać jej jakość pod względem zawartości składników pokarmowych czy wartości energetycznej. Jak Apetito Wyrzepki, wysokiej jakości komponent paszowy oparty na wysłodkach buraczanych i śrucie rzepaczanej, z dodatkiem melasy, przeznaczony dla bydła mlecznego (zwiększa mleczność i ilość białka w mleku), i opasów, którym zapewnia efektywniejsze przyrosty. Dostępny jest w formie granul, stymulujących przeżuwacze do zwiększonego wydzielania śliny, a co za tym idzie – zapobiegających kwasicy żwacza.

Dedykowany szczególnie młodym prosiętom i cielętom, ale nie tylko, Apetito Choko o smaku i zapachu czekolady to produkt uboczny powstający przy produkcji płatków śniadaniowych o tym smaku. Ułatwia odsadzenie prosiąt i cieląt i przejście na stałą paszę, skraca wyraźnie okres odchowu. Polecany również dla loch po porodzie i przed kryciem, bydła mlecznego i opasowego.

Podobnie wysokoenergetycznym produktem jest kukurydziany Apetito Blanco, równie smakowity i uniwersalny, jak Apetito Choko.

Wszystkie produkty z linii Apetito można mieszać z paszami lub je posypywać. Ich dodatek podnosi walory smakowe i zapachowe stosowanej paszy, jej pobranie, a także wyniki produkcyjne w Państwa hodowlach.