Żywienie bydła – poszukiwana kiszonka z kukurydzy
Lato i jesień 2019 roku dla przeważającego obszaru Polski były bardzo suche. Takie warunki wpłynęły na ilość zbiorów i jakość kiszonek z kukurydzy, które stanowią jedną z podstawowych pasz objętościowych w hodowli krów mlecznych oraz opasów. W tym sezonie w gospodarstwach kiszonka z kukurydzy często jest słabej jakości (zawiera mało składników odżywczych). Wkrótce u wielu producentów zacznie jej brakować. Krowy i opasy potrzebują pożywienia, które dostarczy im zarówno białka, jak i energii, jednak termin kolejnych zbiorów jest jeszcze odległy.
 
W jaki sposób zapewnić krowom i opasom niezbędną paszę objętościową wysokiej jakości?
Rozwiązaniem jest linia Balita, czyli profesjonalne, bezpieczne i łatwe w użyciu kiszonki w balotach. Wyróżniają się szczelnym zamknięciem i zachowaniem wartości odżywczych oraz wysoką trwałością.
Co ważne, przy prawidłowym składowaniu zachowują 2-letni termin ważności.
Wysoka jakość kiszonki z kukurydzy w balotach, jej aromatyczny, chlebowy zapach oraz lekko kwaskowy smak zapewnia chętne pobieranie przez zwierzęta. Odpowiednie pocięcie części wegetatywnych i rozdrobnienie ziarniaka gwarantuje pełne wykorzystanie składników pokarmowych. Zakiszenie rozdrobnionej masy w formie balotu umożliwia przechowywanie kiszonki bez żadnych strat. Balita zawiera wysokie parametry energii i białka, dzięki czemu hodowca w bardzo łatwy sposób jest w stanie uzupełnić występujące niedobory.
 
Balita kiszonka z QQ to coś więcej, niż kiszonka sporządzana w gospodarstwie.
Każda Balita to szczegółowo przemyślana technologia. Zespół ekspertów, opracowuje najlepsze rozwiązania zasiewu, nawożenia, zbioru, a potem przetworzenia i stworzenia gotowego produktu. Jest to procedura oryginalna. Wyjątkowością procesu produkcji jest też system pakowania folia and folia (zamiast siatki do utrzymania kształtu balotu stosuje się specjalnie wzmocnioną folię). Zapewnia to wygodę stosowania, bez ryzyka strat i konieczności narażania zdrowia zwierząt i własnych zysków z produkcji.

Podsumowując, kiszonka z kukurydzy z linii Balita (jak też pozostałe produkty z tej linii) to przede wszystkim:
  • produkt, który powstaje w specjalnie przygotowanej technologii,
  • bezpieczny, specjalnie skomponowany skład,
  • wysoka jakość towaru,
  • surowiec bez zanieczyszczeń i ryzyka, przebadany laboratoryjnie,
  • unikalna nowoczesna technologia owijania balotów,
  • długi, 2-letni okres przechowywania.
     
Skład – udział %:
  • Białko – 2,7%,
  • Sucha masa – 35%,
  • Włókno – 7,2%,
  • Tłuszcz – 1,2 %,
  • Energia netto – 2,35 MJ.