Zwiększenie wydajności mlecznej krów, poprawienie rentowności hodowli trzody oraz drobiu, zapewnienie wysokiego poziomu zdrowotności stada, zwiększenie pobrania paszy — o korzyściach ze stosowania naturalnych komponentów paszowych non GMO Prosoja i Amirap można mówić naprawdę sporo. Nowe linie produktów, które powstają w wyniku innowacyjnej na skalę europejską technologii w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) otwierają nową erę w żywieniu zwierząt. Poznaj wyjątkowe komponenty paszowe powstające z soi i rzepaku.
Prosoja i Amirap - w czym tkwi ich sekret?
Mówiąc krótko - w wyborze linii technologicznych i starannie dobranych urządzeniach. Kilkustopniowy proces produkcji komponentów paszowych linii Prosoja i Amirap polega na delikatnym i powolnym przetwarzaniu surowca — soi oraz rzepaku. Linie technologiczne, na których przetwarzane są nasiona, to prawdziwe SPA dla surowca. Białko jest uszlachetniane w atmosferze pary wodnej oraz w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze.
Unikalne cechy produktów
Czym wyróżniają się komponenty Prosoja i Amirap?
- wysoką zawartością białka chronionego w żwaczu (nawet 60% w produkcie Amirap Efekt), którego wprowadzenie w dawkę krów znacznie poprawia wydajność mleczną
- wysokim poziomem kwasów tłuszczowych, dostarczających zwierzętom energii i polepszających smak paszy
- rekordową strawnością białka (nawet 95% w przypadku komponentu Prosoja Fat) i tłuszczu, co przekłada się na zwiększoną wydajność zwierząt (przyrost masy, większa nieśność, więcej mleka) i wyższy status zdrowotny stada
- minimalną zawartością czynników antyżywieniowych niepożądanych w paszach ze względu na obniżanie efektów produkcyjnych i zaburzenia metaboliczne zwierząt monogastrycznych (drobiu, trzody)
Naturalne komponenty paszowe Prosoja i Amirap
Proces produkcji komponentów paszowych Prosoja i Amirap jest całkowicie naturalny - odbywa się bez udziału substancji chemicznych (rozpuszczalników). To jedna z głównych różnic między produktami linii Prosoja i Amirap a innymi komponentami białkowymi, z których większość powstaje w wyniku procesu ekstrakcji, wykorzystującego rozpuszczalniki organiczne (benzyny).
Smaczne, pachnące i zdrowe
Ponieważ proces produkcji komponentów Prosoja i Amirap jest naturalny, ich wygląd, smak i zapach znacznie różni się od tradycyjnych komponentów białkowych. Widać to już na pierwszy
rzut oka.
Komponenty paszowe linii Prosoja i Amirap są smakowite, mają intensywny kolor, jednolitą strukturę pozbawioną grudek oraz zachęcający zapach – wszystko za sprawą naturalnego procesu
- intensywny kolor
Sojowe komponenty paszowe linii Prosoja mają złotą barwę, rzepakowe zaś (linii Amirap) mają zielono-brązowy kolor. Produkty nie są “przypalone”, ponieważ proces technologiczny jest łagodny i nastawiony na ochronę białka, czego konsekwencją jest zachowanie naturalnych barwników.
- wysoka smakowitość
Komponenty paszowe Prosoja i Amirap są wyjątkowo słodkie ze względu na rozkład skrobi w procesie technologicznym. Rozluźnione i otwarte komórki surowca uwalniają smak. Szczególnie produkty z linii Prosoja, bazujące na nasionach soi wyróżniają się słodkim smakiem, co zachęca zwierzęta do pobrania paszy. Ma to znaczenie szczególnie dla cieląt czy starszych zwierząt.
- nęcący zapach
Produkty z linii Prosoja i Amirap mają naturalny, intensywny zapach, nęcący zwierzęta do pobrania paszy. Dzieje się tak dzięki temu, że w procesie technologicznym nie stosujemy zbyt wysokich temperatur oraz chemii, a łagodny proces technologiczny uwalnia substancje zapachowe z wnętrza komórek.
- jednolita struktura, bez grudek
Proces technologiczny nadaje produktom pożądaną konsystencję. Komponenty paszowe nie rozwarstwiają się, a konsekwencją tego jest wygodne przygotowywanie paszy. Komponenty Prosoja i Amirap wręcz przylepiają pyły innych komponentów podczas produkcji paszy ze względu na zawartość tłuszczu.
Soja i rzepak rodzimego pochodzenia
Komponenty paszowe Prosoja i Amirap powstają z surowców pochodzenia krajowego i europejskiego. Na potrzeby produkcji Agrolok prowadzi skup rzepaku i soi, o którym więcej przeczytać można w zakładce SKUP ZUBR.