Obecnie Europa dąży do uniezależnienia się od importowanych komponentów białkowych, do których należy m.in. poekstrakcyjna śruta sojowa. Firma Agrolok wychodzi naprzeciw polityce „bezpieczeństwa białkowego” UE, tworząc w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego innowacyjne komponenty białkowo-energetyczne. Jednym z nich jest Prosoja Bona, nowość w portfolio, stworzona z myślą o drobiu i trzodzie chlewnej.
Technologia uszlachetniania komponentów sojowych i rzepakowych w
Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) jest wyrazem nowatorskiego podejścia do tworzenia pasz stosowanych w intensywnej produkcji zwierząt.
Zlokalizowany w Osieku (pow. brodnicki) zakład dąży do uzyskania produktów o powtarzalnych parametrach, zgodnych z wymaganiami współczesnego rynku paszowego, charakteryzujących się wysoką strawnością składników pokarmowych, tj. białka i tłuszczu. Najważniejsze w procesie technologicznym wykorzystywanym przez ZUBR jest to, że
białko nie ulega degradacji.
Nowość – Prosoja Bona
Niedawno do portfolio produktów firmy Agrolok dołączył kolejny produkt –
Prosoja Bona, czyli częściowo odtłuszczone nasiona soi, poddane nowoczesnej obróbce hydrobarotermicznej, wyróżniająca się 38% zawartością białka i 12% zawartością tłuszczu.
Prosoja Bona jest komponentem białkowo-energetycznym powstałym z myślą o żywieniu zwierząt monogastrycznych. Produkt znajduje zastosowanie we wszystkich grupach technologicznych drobiu (brojler kurzy i indyczy, nioski oraz drób wodny) i trzody chlewnej (nawet najbardziej wymagające, takie jak prosięta i warchlaki).
Prosoja Bona – wysoka strawność białka
Prosoję Bonę cechuje wysoka strawność białka, co potwierdza niezwykle wysoki indeks rozpuszczalności białka PDI, który wnosi
aż 25,5%. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na bardzo niską zawartość związków antyżywieniowych –
inhibitory trypsyny utrzymują się średnio na poziomie 3,2 mg/g, co pozwala na bezpieczne stosowanie produktu w żywieniu zwierząt.
Prosoja Bona – polski produkt
Proces produkcyjny w
ZUBR jest prowadzony w stałych i ściśle kontrolowanych warunkach, dzięki czemu produkt jest niezwykle powtarzalny pod względem otrzymywanych parametrów, a jego higienizacja redukuje ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Prosoja Bona to wyrób 2 w 1 z racji tego, że
może być jednym źródłem białka sojowego w dawce, a zawarty w produkcie olej pozwala na ograniczenie ilości oleju dodawanego z zewnątrz. Warto zwrócić uwagę, że
produkt wytwarzany jest na terenie Polski, co pozwala na zachowanie krótkiego i bezpiecznego łańcucha dostaw, prosto od producenta.
KOMENTARZE (0)