Wydajność mleczna krów uwarunkowana jest wieloma czynnikami, wśród których żywienie zajmuje niezwykle ważne miejsce. Im wyższe wyniki chcemy bowiem osiągnąć, tym lepsze pasze musimy podawać zwierzętom.
Aktualne ceny mleka surowego, oferowane producentom przez mleczarnie, powodują spadek zainteresowania paszami pełnoporcjowymi i komponentami do ich produkcji we własnym gospodarstwie. Uwagę coraz większej liczby hodowców przyciągają więc pasze złożone z produktów ubocznych przetwórstwa spożywczego, takie jak kukurydziany wywar gorzelniany DDGS, młóto browarniane czy kiełki słodowe.
Białko i tłuszcz
Obecny już od kilku lat na rynku DDGS to produkt łączący w sobie kilka bardzo atrakcyjnych cech, a wśród nich zawartość białka na wysokim poziomie 25%. Białko to charakteryzuje się powolnym rozkładem w żwaczu, co w przypadku żywienia bydła sprawia, że świetnie komponuje się z paszami o szybszym rozkładzie, jak zielonki, sianokiszonki, czy kiszonka z kukurydzy. Powolny proces rozkładu powoduje również, że może być ono trawione w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego (w jelitach), co zwiększa wykorzystanie białek i innych związków azotowych. W ten sam sposób zostają ograniczone straty białek podczas szybkiej przemiany tego składnika do amoniaku, a następnie do mocznika wydalanego w moczu.
Na uwagę zasługuje w DDGS również poziom tłuszczu surowego (ok. 9-10%). Ponadto produkt ten cechuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80%), w tym głównie kwasu linolowego, co przekłada się na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko czy mięso.
Proces suszenia
Na jakość DDGS w dużej mierze wpływa proces suszenia - jeśli barwa paszy jest ciemna, możliwe że proces trwał za długo i strawność białek oraz pozostałe parametry są dużo niższe. Dodatkowo, wywar dobrej jakości charakteryzuje się przyjemnym zapachem i smakiem, co sprawia że zwierzęta bardzo chętnie pobierają paszę. Susz gorzelniany (DDGS) poprzez swoisty skład i sposób rozkładu w przewodzie pokarmowym, powoduje wyraźny wzrost produkcji mleka, a także korzystnie wpływa na poprawę jego właściwości, jak zawartość białka i tłuszczu. Biorąc pod uwagę wszystkie parametry tego produktu, można jednoznacznie stwierdzić, że jest on świetnym produktem paszowym dla krów mlecznych i nie tylko – zdobywa bowiem coraz większe uznanie wśród hodowców opasów, trzody chlewnej i drobiu. Dla każdej z grup technologicznych zwierząt należy DDGS umieścić w odpowiedniej dawce, w czy mogą pomóc doradcy żywieniowi firmy Ewrol.
(bf)
Materiał opublikowany w tygodnikach Wydawnictwa Promocji Regionu: CGD, CBR, CWA, CLI 16 lipca 2015
zdjęcie: seeze/pixabay.com
KOMENTARZE (0)